25 Ocak Pazar günü Çengelköy Defterdar Abdullah Ağa Yalısı'ndaki müzayedeye davetlisiniz



1 - Çengelköy'ün artık müzayedesi var!

Çengelköy Müzayede, 25 Ocak 2015, Pazar günü, 14.30 - 17.30 saatleri arasında, 
Çengelköy'deki tarihi Defterdar Abdullah Ağa Yalısı'nda (Çengelköy Sütiş) yapılacak olan 'kitap, obje, efemera, plâk müzayedesi ve kültür muhabbeti'ne okuma, araştırma, arşiv ve koleksiyon yapma müptelâsı bütün dostları davet etmektedir efendim. Sadece bahse konu eşhası mı? Pek tabii ki değil; aynı zamanda da musiki dinleme, film izleme, müze-sanat galerisi-tarihi mahaller-ören yerleri gezme ve inceleme, bienal-kollokyum-konferans-panel-sempozyumlara katılma ve katkı verme meraklısı ve tutkunu olan diğer dostlarımız içinde caridir mezkûr davetimiz.

Şimdi gelin birlikte 'Çengelköy Müzayedesi'nin de bir parçası olduğu İstanbul'un benzer etkinliklerine kuş bakışı bir göz atıverelim.


2 - İstanbul'un kültür hayatı müzayedelerle zenginleşiyor

Birkaç yıldan beri İstanbul'un Galatasaray, Tophane, Balat, Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Unkapanı, Koca Mustafa Paşa gibi birçok semtinde, haftanın belirli günlerinde periyodik olarak yapılan müzayedeler yapılmaya başladı. Bu durumun hem İstanbul'umuzun ve hem de ülkemizin kültür ve sanat atmosferine çok olumlu katkılar sağladığını söylenebilir.

'Peki, bu müzayedelerde neler el değiştirmekte?' diye sorulduğunda, buna kısaca 'kitap dergi, gravür, harita, minyatür, hat, ebru, efemera, pul, kartpostal, fotoğraf, vesika, çeşitli objeler' diye cevap vermek mümkündür. Bahis konusu etkinlikler aslında sadece müzayede değil, aynı zamanda da mübadele kavramıyla tarif edilmeyi hak eden bir mahiyet taşımaktalar. Yâni, müzayededen bir şeyler almak için gelenler, aynı zamanda kendilerine ait çeşitli eserleri de müzayede sürecine dahil edebiliyorlar. Böylelikle, hem elinizde olan ihtiyaç fazlası eserleri değerlendiriyor, hem de, ilgi alanlarınıza giren yeni eserlere sahip olmak şansına erişebiliyorsunuz.

3 - Semt Müzayedelerinin farkı nedir?

Önceden kataloğu yayınlanmayan ve 5 yıldızlı otellerin salonları gibi iddialı mekân ve atmosferlerde gerçekleştirilmeyen bu mütevazi semt müzayedelerinin katılımcılarını cezbeden en önemli özelliği, müzayede/mübadele süreci sırasında oluşan fiyatların piyasa fiyatlarına göre son derece de mütevazi oluşlarıdır. Zirâ, söz konusu etkinliklerde müzayede edilen eserlerin çok önemli bir kısmı 'teklif' dediğimiz yöntemle satışa sunulmaktadır. 'Teklif yöntemi', müzayedeye konu eser için söz konusu olan 'pey verme eşiği'nin '1 (BİR!) lira'dan başlamasıdır. İşte bu yüzdendir ki, dillendirmeye çalıştığım mezkûr semt müzayedelerinde/mübadelelerinde eserler, diğer regüler müzayedeler, internet portalları, antikacılar ve sahhaflarda söz konusu olan fiyatlara göre inanılmaz derecede hesaplı ederlerle el değiştirmektedirler.

Üstelik, söz konusu müzayedelerin bazıları sadece ticaret boyutundan, arz-talep ve alım-satım gibi iktisadi rasyonalitelerden ibaret olmayan bir kültürel atmosfer ve entelektüel derinlik de taşımaktadırlar. Meselâ, bu satırların yazarının iki moderatöründen / münadisinden biri olduğu ve her Cumartesi Galatasaray'daki Aslı Han Sahaflar Çarşısı'nda, Gezegen Sahaf salonunda yapılan kitap müzayedesi, aynı zamanda da bir kültür ve medeniyet muhabbeti ve kitabiyat sohbeti şeklinde cereyan etmektedir (i). 

4 - Yeni bir adres: Çengelköy Müzayedesi

İlkini 23 Kasım 2014 günü, sonuncusu ise 11 Ocak 2014 günü hayata geçirdiğimiz, beşincisini 25 Ocak Pazar günü yapacağımız Çengelköy Müzayedesi, yukarıda zikrettiğim İstanbul semt müzayedelerine en son halkasıdır.

Metnin girişinde de ifadeye çalışıldığı üzere kitapperestler, bibliyomanlar, araştırmacılar, musikişinaslar, koleksiyonerler, yazarlar, çizerler, prodüktörler, senaristlar, akademisyenler, öğrenciler, öğretmenler, emekliler, emekçiler, işgörenler, işverenler velhasılı kelâm, 'okumadan, araştırmadan, paylaşmadan ve hele de muhabbetsiz ve sohbetsiz yapamam' diyen her kes için 25 Ocak 2015, Pazar günü Çengelköy Müzayedesi anlamlı ve tercih edilesi bir etkinlik olarak öne çıkmaktadır.

Etkinliğin kamuoyuna duyurulması, müzayedeye çıkarılacak eserlerin tanıtılması ve bu temelde de sosyal bir hareketlilik ve paylaşım vasatının yaratılması amacına müteveccih olarak oluşturulmuş olan Çengelköy Müzayede Facebook sayfası için bknz: https://www.facebook.com/pages/%C3%87engelk%C3%B6y-M%C3%BCzayede/670009563116201?fref=ts

Evet, okumakta okuduğunuz satırların muharri olan şu hakir bendenizin de, iki haftada bir pazar günü gerçekleştirilmekte olan mezkûr etkinlikte münadilik ve moderatörlük vazifesini deruhte etme gayreti içerisinde olduğuna işaret ettikten sonr; 'okumadan, araştırmadan, biriktirmeden, arşiv yapmadan, musiki dinlemeden ve ama illa da muhabbetsiz ve sohbetsiz yapamam!' diyen bütün dostları bir kez daha 25 Ocak 2015, Pazar günü yapacağımız müzayedemize ve muhabbetimize davet ederek tamamlamış olayım lâfımı efendim. 


(i): Konuya dair bilgi için bknz. http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2015/02/besir-ayvazoglu-asaf-halet-celebi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder