2017 muhasebem, 2018 beklentilerim

ziyaver şencan ile ilgili görsel sonucu
Bu satırların müellifi geleceğe ümitle bakıyor.
Yeni yılın ilk günlerinde, biten yıla dair bir değerlendirme / muhasebe yapmak hem kişiler ve hem de kurumlar için beylik / standart bir yaklaşımdır. İlerleyen satırlarıyla okunulan metin, yazarının benzer bir gayreti inşaa çabası olacaktır.

2017, özellikle de ikinci yarısı, sağlık bakımından pek de parlak geçmedi benim için.  Bir başka yazımda bunu, hipokondriazis (hastalık hastalığı / vesvese / kurruntu / evham) temelinde ele alacağım. Bu yazı çerçevesinde 'kendimi daha az dinleyeceğim' demekle yetiniyorum.

Finansal olarak sıkıntı yaşamadım 2017'de. Her zaman olduğu gibi, ayağımı yorganıma göre uzattım için oldu bu. 2018'de de benzer şekilde davranmaya / yaşamaya çalışacağım.

İş hayatımda (kitap müzayedesi münadiliği ve moderatörlüğü) yıl sonunda bir tarz değişikliğine gittim: her hafta Tophane'de yaptığım kitap müzayedesi ve kültür muhabbetlerini 19 Kasım 2017 itibarıyla sonlandırdım. Bunun yerine Üsküdar ve Taksim'de iki periyodik (ve daha elit) etkinliğin parçası oldum (https://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2015/11/pazar-gunu-tophanede-kitap-muzayedesi.html?view=magazine). Yaptığım işi incelterek daha kaliteli kılmamda alerjik astım başlangıcı teşhisinin konması tetikleyici faktör oldu.

Çocuklarımla (TEOG'a hazırlanan oğlum ve ilk çocuklarına hamile olan kızlarımla) yeterince ilgilenemedim biten yılda. Bu yıl bunu telafi edeceğimi düşünüyorum. 

2017'de de çok okudum. 2018'de bu konuda daha seçici olmayı, daha az ama daha yüksek kalitede okumalar yapmayı düşünüyorum.

Yazmak ve yazdıklarımı değerlendirmek konusunda çok verimli geçmedi 2017. Blogumda ve defterlerimde biriken yüzlerce metnimden hiç olmazsa 2 -3 kitap çıkarmayı düşünüyordum geçen yılda. Bu plânlarım 2018'e devretti. Umarım bu sene hiç olmazsa 2 kitabımı basıma hazır hale getirebilirim. Çok zor değil aslında bu, metinler hazır zira, sadece elden geçirilmeyi ve tematik eksenler etrafında birleştirilmeyi bekliyorlar. Bu sene bunu başaracağım inşallah.

2017 Temmuzunda, 15,000 kitap ve dergiden oluşan arşivimi elden çıkarma kararı aldım. Hal böyle olunca, sadece okuyacağım, üstelik hemen okuyacağım kitapları almaya başladım. Bu tercihim ucuz olduğu için, ya da 'bir gün okurum' diye kitap almaktan vazgeçtiğim anlamına gelmekte. Bu kararımda, çok hızlı büyüyen koleksiyonumun fiziki mekân imkânlarımı tüketmesi, bütçemin önemli bir kısmına mal olması, 'madem aldım, öyleyse okumalıyım' anlayışım yüzünden, disiplinsiz / amaçsız / faydasız okumalara saplanmama yol açması ve bir başka eve taşınmamı çok zorlaştırması ve beni olduğum yere demir atmak zorunda bırakması gibi sebepler belirleyici oldu. An itibarıyla koleksiyonumun % 40'ını elden çıkardım bile. Bir yıl içinde kütüphanemi maksimum 1,000 kitap ve dergiden oluşan çok mütevazi bir boyuta indirme kararımı realize edebileceğimi düşünüyorum.

Arşivim konusunda aldığım bu radikal karar grafik romanlar (çizgi romanlar) konusunda da benzer nitelikte bir adım atmama neden oldu: 2017 Temmuz'undan itibaren grafik roman alımımı % 90 azalttım; Amerikan süper kahramanlarını ve mangaları tamamen, İtalyan fumettilerini ise % 90 oranında bıraktım. Son 6 aydır sadece grafik romanın / çizgi romanın baş yapıtlarını, özellikle de bağımsız grafik romanları alıyorum. Aldıklarımı da hemen okuyorum tabii (i).

2018'de, halen oturduğum bahçe katından, daha çok güneş gören bir konuta taşınmayı düşünüyorum. Belki İstanbul dışında bir yere de gidebilirim, daha sıcak ve daha güneşli bir yere tabii.


Muhasebemi şöyle itmam etmiş olayım muhterem kârim: 
İkinci eşimden ayrılmamın üzerinden 2.5 yıl geçmiş olmasına karşın, halâ, beni anlayacak ve kıymetimi bilecek sapiosexual bir hatunla tanışamamış olmamı da esef verici buluyorum doğrusu. Bu hususta da 2018'in 2017'den daha verimli geçeceğine, en azından, inanmak istiyorum (ii).

Benim açımdan 2017 değerlendirmesi ve 2018 beklentilerim özetle / satır başlarıyla böyle.

dipnot:
(i): 2017'de okuduğum 350 kadar grafik roman ve çizgi romandan bende iz bırakan 36 tanesi hakkında bir değerlendirme yaptım. Söz konusu türlerin meraklıları bir göz atsın derim:
https://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2018/01/2017de-okudugum-en-iyi-grafik-romanlar.html?view=magazine
(ii): Metnin bu kısmındaki ironiyi anlamayıp, onu gerçekmiş gibi ciddiye alanların söz konusu yanılgısından, bu blogun müellifi mes'ul değildir; bu olsa olsa söz konusu okur profilinin latifeyle olan irtibat ve ünsiyetinin zayıflığına işaret eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder