Kızılderililer ABD'deki vahşi kapitalizme direniyor



Başını Standing Rock Sioux'ların çektiği kızılderililer, günlerden beri, kendileri için yaşamsal önemi olan Missouri nehrini kirleteceği gerekçesiyle, ABD’nin Kuzey Dakota eyaletindeki bir petrol boru hattı inşaatı çalışanlarıyla mücadele ediyorlar.
Ülkedeki 150 kızılderili kabilesinin yanı sıra, başta çevreciler olmak üzere, (aşağıda paylaşılan videoyu da çeken Democracy Now'un da arasına yer aldığı) Amerikan toplumunda büyük bir karşılığı olan geniş bir sivil haklar savunucuları bloğunun desteğini alan yerli direnişi; inşaat şirketinin özel güvenlik elemanları, buldozerler, süvariler ve eğitimli savaş köpekleri, helikopter ve biber gazı eşliğinde uyguladığı, günden güne de şiddetini arttıran bir saldırıya göğüs germeye çalışıyor. 
Yerliler (inanç sistemleri olan Şamanizmin gereği) Missouri Irmağı'nı, ona salt fonksiyonel yaklaşmayıp, aynı zamanda kutsal kabul ettiklerinden, petrol şirketinin bu faaliyetini inançlarına ve kutsallarına yapılan bir saldırı ve hakaret olarak da algılıyorlar.


Vahşi kapitalizmin toprağa, havaya, suya, ormana yaptığı bu acımasız ve sorumsuz saldırının benzer örnekleri bugünlerde Brezilya'dan Çin'e, (aktüel örneklerinden birisine Artvin, Cerattepe'de şahit olduğumuz gibi) Türkiye'den Rusya'ya dünyanın bütün coğrafyalarında hız kesmeden devam etmekte ne yazık ki.
'Yazar amma da ekolojist duyarlılık kasmış be!' dedirtmeden itmam etmek istememe karşın, şunu da eklemeden kapatmayı doğru bulmadım okunulan satırları: Twitter'da paylaştığı üzere 'İnsanlık (bu metin bağlamında kapitalistler diye okunmasında faide var) Groucho Marx'ın 'Gelecek nesilleri neden düşüneyim ki? Onlar benim için şimdiye kadar ne yaptı?' şakasını ciddiye almış görünüyor'.
cerattepe ile ilgili görsel sonucu
Artvin, Cerattepe korumamız gereken bir ekolojik hazinedir.

kaynak için bknz. 
http://www.suhakki.org/2016/09/kuzey-dakoda-yerli-halkinin-buyuk-direnisi/#.V8_um5iLTIV

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder