Senirkent Süleyman Demirel 9.uncu Üniversitesi




17 Haziran 2015 günü ebediyete intikal eden Süleyman Demirel 1960 sonrasına damgasını vurmuş politikacılarımızdandır. İcraatlarıyla çok eleştirilen, seveni kadar sevmeyeni de olan Demirel ailesi, Senirkent Süleyman Demirel 9.uncu Üniversitesi'ni ağırlı olarak kendi imkânlarıyla kurmuştur. Mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında eğitim verecek olan vakıf üniversitesinin isminde yer alan '9.uncu' ibaresi, Fransa'daki 'Paris 6.ıncı Üniversitesi'ne adlandırma  tekniğine referans vermektedir.

Bilindiği üzere, Paris 6.ıncı Üniversitesi ismindeki '6.ıncı' ibaresi, ülkesinin birliğinin sağlanmasında büyük katkıları olan Fransa krallarından 6. Luis'yi onurlandırmak amacına matuftur.

Senirkent Süleyman Demirel 9.uncu Üniversitesi'ndeki '9.uncu' ifadesi de, benzer şekilde, Süleyman Demirel'in hem 9. cumhurbaşkanı oluşuna referans verirken; yanı sıra da, onun 1924 yılının 9.uncu ayının 9.uncu gününde, sabah saat 09.09'da, 9 katlı ve 99 odalı bir bağ evinin 9 numaralı odasında doğmuş olmasına nispetle kullanılmıştır. Kamuoyunun bilmediği ve ilk defa burada paylaşılan tarihi bir detaydır bu.

Demirel, uzun siyaset hayatı boyunca, hiç şüphesiz, pek çok faaliyette bulunmuştur. Ancak, bunların arasında, bu satırların yazarının en ziyade önemsediği hizmetleri, belâgat sanatına getirdiği yeni açılımlardır.

Demirel, nutuk atma mevzuunda; aforizmalarla, mantralarla, vecizelerle, maximlerle, safsatalarla, paradokslarla süslediği konuşmalarıyla sivrilmişti. Çok şey söyler gibi yapıp aslında hiçbir şey söylememenin ansiklopedisi yazan Demirel, bu alanda, rakibi olan diğer natıklara açık ara fark atmasını da bilmiştir.

Bu metni, Demirel'in immortal bir maximiyle, unutulmaz bir safsatasıyla renklendirmezsem, hiç kuşku yok ki bu satırlar hem eksik ve, hem de öksüz kalacaktır.

İşte Demirel'den ölümsüz bir paradoksal aforizma:

'Meseleleri mesele etmezseniz, mesele olmaktan çıkarlar!'

Senirkent Süleyman Demirel 9.uncu Üniversitesi; lisans, master, doktora ve post-doktora programlarının yanı sıra, hizmet vereceği branşları besleyecek olan zengin ve kapsamlı bir de yayıncılık faaliyeti plânlamaktadır.

Blogumuzun acar muhabirlerinin eriştiği, ve ama, henüz sağlıklı bir şekilde çek edemediğimiz kimi bilgilere göre, bahse konu üniversitenin ilk basacağı eser, Süleyman Demirel'in, 28 cilt olması beklenen, kapsamlı oto-biyografisidir (i), (ii).

dipnotlar:
(i): Bu metne esas teşkil eden ili metot iççin bknz.
http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2013/10/argmentum-ad-gastroenterum.html
(ii): Yukarıdaki metni tamamlayan bir metin için bknz:
http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2014/09/pensilvanyaya-nicin-pensilvanya-denir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder