70 yıl önce, abd edebiyatını domine eden büyük eleştirmen john mc litera critica'yı insanlık unuttu!




John mc Litera Critica yaptığı sistematik, sıra dışı, ufuk açıcı, ezber bozan ve über kaliteli eleştirileriyle, 19. yy'ın son çeyreğiyle, 20. yy'ın ilk yarısında modern Amerikan edebiyatını, kelimenin hakiki manasıyla, domine edip yönlendiren yazardır.

Bu ehemmiyetli kişilik, şimdilerde bütünüyle unutuldu ne yazık ki! hatta, ismini aradığınızda, google 'yok böle biri!' gibi gerçekle mutabık olmayan, sonuç itibarıyla da trajedik olan bir reaksiyon veriyor ne yazık ki!


Bu satırların hakir yazarı bile, binlerce referansla yerini almışken hazreti google'un bağrında; spesifik olarak amerikanın, umumi olarak da insanlığın en önemli aydınlarından birisinin; nisyanın ve zulmetin acımasız ve vahşi karanlığına terk edilmesine yazıklar olsun demekten kendisini alamıyor insan!

Eli kalem  tutan, ve/veya, klavye tıklayan cümle ehl-i kalem'i ve ol internet cemaatini de (cemaat'ten hareketle paralel maralel muhabbetlerine girmeyelim; bu kavrama alerji duyan aile, sosyete, society, topluluk felan deyiversin ve devam etsin okumaya ltfn!), insanlık aleminin bu önemli evlâdına karşı duyarlı olmaya, ve ona dair bildiklerini beşeriyet nam-ı hesabına, efkâr-ı umumiyye-i kürre-i arz ile paylaşmakta daha bi cevval olmaya davet ediyorum efendim.

Hatta, böyle kuru bir davetle de yetinmiyor, John mc Litera Critica husunda aktif tutum almaları noktasında, üstüne üstlük bir de, hasseten ricacı oluyorum.

Bildiklerimizin, salt bizim bilgimiz olmaktan çıkarılması ve kamusal bilinirliği olan hususlar haline gelmesi önemlidir. Hele de, söz konusu olan John mc Litera Critica gibi Batı Medeniyeti'nin kurucu babalarından birisiyse, bu önem hayati mahiyette bir ehemmiyet demektir.

Duyarlı olalım; salt duyarlı olmakla da yetinmeyelim, aynı zamanda çevremizdekileri bu mevzuya duyarlı da oldurtalım lütfen (i), (ii).

dipnotlar:
(i): Bu metnin yazımı sırasındaa esas alınan ilmi metot için bknz.
http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2013/10/argmentum-ad-gastroenterum.html
(ii): Yukarıdaki metni bütünleyen bir metin için bakınız:
http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2014/09/pensilvanyaya-nicin-pensilvanya-denir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder